agicstej -

 

100% friss tej mindig!

  • 1 Project 1
    Suspendisse turpis arcu, dignissim ac laoreet a, condimentum in massa.
  • 2 Project 2
    uisque eget elit quis augue pharetra feugiat.
  • 3 Project 3
    Sed et quam vitae ipsum vulputate varius vitae semper nunc.
  • 4 Project 4
    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.

A házitejről

Receptek:

Próbálja ki tejünkből madártej, turmix, túró készítését! (receptek: feltöltés alatt)

 

Madártej

Hozzávalók:

- 3 db tojás
- 2 evőkanál cukor
- 1 evőkanál liszt
- 1 l friss ágicstej

 Elkészítés:         

  1. Összekeverjük a három tojás sárgáját a cukorral, a liszttel és a tejjel.
  2. Lábosba öntjük, és lassú tűzön közepesen sűrűre főzzük (sadó).
  3. A tojásfehérjéket felverjük, majd evőkanállal a meleg sadóba tesszük.
  4. 1-2 perc forralás után kész

    uc

     

Túró

Hozzávalók:

- 1 l friss ágicstej
- fazék, tál
- szűrő, géz

Elkészítés: 

  1. A tejet tálba öntjük, és kb. 24 órán keresztül szobahőmérsékleten állni hagyjuk. (aludttej)

  2. Ezután fazékba öntjük, és 3-4 percig melegítjük. A híg író kicsapódik a tetejére.

  3. Egy mély tálra szűrőt teszünk, a szűrőbe gézt. A fazék tartalmát beleöntjük.

  4. 1 órát hagyjuk lecsepegni. A szűrőben maradt rész a túró.

     

Sajtos kosárka

Hozzávalók:
25 dkg finomliszt,
késhegynyi só,
1 2,5 dkg vaj,
1 tojás,
0,3-0,5 dl hideg víz,
finomliszt a tészta nyújtásához,
vaj a forma kikenéséhez
a töltelékhez:
30 dkg zsíros,
jól reszelhető sajt,
1 ,5 dl főzőtejszín,
2 tojás,
1 -1 késhegynyi őrölt fehér bors és reszelt szerecsendió,
csipetnyi só

A lisztet megsózzuk, majd a hideg vajjal gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk. A tojást beleütjük és annyi hideg vízzel gyúrjuk össze, hogy közepesen kemény tészta legyen belőle. Letakarva hűtőszekrénybe tesszük és legalább 1 órán át pihentetjük.
A sajtot lereszeljük, a tejszínnel, a kissé felvert tojásokkal és a fűszerekkel összekeverjük, és attól függően sózzuk, hogy a sajt mennyire volt sós.
A tésztát enyhén meglisztezett gyúrólapon 3 milliméter vékonyságúra nyújtjuk, majd 5 centi átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Kis kosárformákat (ennek híján a muffinsütő mélyedéseit) kivajazunk és a tésztával kibéleljük.
A sajtos tölteléket a kosarakba töltjük, tepsire rakjuk. Előmelegített sütőben, jó közepes lánggal
(190 ºC; légkeveréses sütőben 175 ºC) kb. 20 percig sütjük.
A formákból még melegen tálcára borítjuk.

uc

 

Sajtos csirkecsomagocskák

Hozzávalók:
1 kg burgonya,
só,
4 közepes paradicsom,
2 evőkanál olaj,
4 fél csirkemellfilé,
10 dkg natúr tehéntejes gomolya (lehet másféle sajt is),
8 vékony szelet húsos főtt füstölt szalonna (sliced bacon)

A burgonyát héjában, enyhén sózott vízben éppen puhára főzzük, leszűrjük. Ha kissé kihűlt, meghámozzuk, karikákra vágjuk, és a fölszeletelt paradicsommal együtt váltakozva kiolajozott tepsibe rakjuk úgy, hogy a szeletek egy kicsit takarják egymást.
A mellfiléket lapjában bevágjuk, egy kicsit megütögetjük, hogy könnyebb legyen tölteni, de semmiképpen ne klopfoljuk ki vékonyra!
A sajtot 8 részre vágjuk és minden mellfilébe rakunk belőle kettőt, amit azután eredeti formájára visszaigazítunk. A szalonnaszeletekkel úgy tekerjük körbe, hogy a sajt ne folyhasson ki belőle.
A paradicsomos krumplira fektetjük és előmelegített sütőben, jó közepes lánggal (190 ºC; légkeveréses sütő- ben 170 ºC) kb. 40 percig sütjük.

uc

 

Paradicsomos-kecskesajtos bárányborda

Hozzávalók (4 főre):
8 szelet, egyenként 7-8 dkg-os csontos báránykaraj vagy 4 szelet gerinc,
olaj
kb.1 kiskanál só
fél mokkáskanál őrölt fekete bors
2 közepes nagyságú kemény paradicsom
kb. 8 kisebb szelet kecskesajt

1 ág rozmaring

 A karajszeletek tetején lévő faggyús fehér réteget levágjuk, a csonton található vékony inas hússal együtt. Ezután a csontot megkapargatjuk, hogy tálaláskor szépen mutasson; a hús szélét pedig
egy-két helyen bevágjuk, nehogy sütés közben a pecsenye összeugorjon. Kissé kiverve tálba rakjuk, és annyi olajat öntünk rá, amennyi ellepi. Hűtőszekrényben 2 napig érleljük.
Ha gerincet vásároltunk, akkor a szeleteket bárddal középen kettécsapjuk, így lesz belőle 8 szelet karaj.
Az érlelt húst kissé lecsöpögtetve megforrósított serpenyőbe rakjuk, és nagy lángon, oldalanként 1,5 perc alatt megpirítjuk, közben kissé megsózzuk, megborsozzuk. Lecsöpögtetve egymás mellé tepsibe rakjuk. Tetejüket felváltva megrakjuk paradicsom- és sajtszeletekkel úgy, hogy azok kissé takarják egymást. A rozmaring levélkéit a szárról lecsipkedjük, durvára vágjuk, a paradicsomos sajtra szórjuk.
Előmelegített sütőben, nagy lánggal (220 °C; légkeveréses sütőben 200 °C), a sütő felső polcára tolva 8-10 percig sütjük.
Köretnek fokhagymás paraj és rösztike illik hozzá.
Elkészítési idő: 30 perc + a hús érlelése

Tipp:
Karaj helyett báránycombból is készíthetjük, ami ujjnyi vastagon szeletelve, mélyhűtve a nagyobb élelmiszerüzletek fagyasztópultjában szinte mindig van.

uc

 

Fűszeres olivával pácolt kékpenésszel érlelt tehénsajt

Hozzávalók (4 főre):
40 dkg fehérpenésszel érlelt tehénsajt
2 gerezd fokhagyma
1 piros pepperoni paprika

őrölt bors
1 evőkanál kapribogyó
2 evőkanál durvára vágott zöldfűszer (petrezselyem, rozmaring, kakukkfű és bazsalikom vegyesen)
1,25 dl finom olívaolaj

A sajtot 1 centis kockákra vágjuk és keverőtálba szórjuk.
A fokhagymát a lehető legfinomabbra, a félbehasított, kimagozott pepperonit vékony szeletekre vágjuk. Mindezeket egy kevés sóval és borssal, valamint a kapribogyóval, a zöldfűszerekkel az olívaolajhoz adjuk. Végül a kockára vágott sajtot beleforgatjuk, letakarva egy éjszakán át a hűtőszekrényben érleljük.

uc

 

Ínyenc parenyicatekercs

Hozzávalók:
20 dkg juhtúró
5 dkg vaj vagy sütőmargarin
2 gerezd fokhagyma
késhegynyi őrölt fekete bors
fél csokor metélőhagyma
4 vékony szelet gépsonka
személyenként 1-1 kisebb parenyica sajt
a tálaláshoz:
4 salátalevél

A juhtúrót a puha (szobahőmérsékletű) vajjal, a zúzott fokhagymával, a borssal, az apróra vágott metélőhagymával összekeverjük. A gépsonkát olyan széles csíkokra vágjuk, mint amilyen magas a parenyica sajt. Az egyik parenyicát kitekergetjük, sonkacsíkokkal megrakjuk, a juhtúrós krém negyedével megkenjük. Ez nem is olyan egyszerű művelet, mivel a parenyica ide-oda kunkorodik, így belülről kifelé, szakaszonként érdemes dolgozni vele, és a meglévő részt föltekerni, hogy legalább azzal ne legyen már gond. Ugyanígy készítjük el a maradék három sajtot is. Amikor kész, hűtőszekrénybe tesszük. Negyedekbe vágva, salátalevélre rakva tálaljuk.

uc

 

Rántott kecskesajt zöldséges rizzsel

Hozzávalók
25 dkg félkemény kecskesajt
2,5 dkg sárgarépa,
zöldborsó,
zöldbab,
csiperkegomba és kukorica
5 dkg vaj
15 dkg párolt rizs

A sárgarépát, gombát feldaraboljuk, a többi zöldséggel együtt vajon megpároljuk, enyhén sózzuk. Ha megpuhult, hozzákeverjük a párolt rizst. A kecskesajtot feldaraboljuk, duplán panírozzuk, bő olajban kisütjük. Tálaláskor a zöldséges rizst formázzuk és a rántott sajt mellé helyezzük.
Tartármártást is adhatunk hozzá.

uc

 

Sajtos sült burgonya

Hozzávalók
1,2 kg (tisztítva 1-1,1 kg) burgonya („A” típusú, nem szétfővő fajta)
2 tojás
4 dl tej
20 dkg reszelt trappista sajt (a fele zsíros füstölt sajt is lehet)
2 csapott kiskanál só
1 mokkáskanál őrölt fekete bors
késhegynyi reszelt szerecsendió
a tál kikenéséhez:
1 nagy gerezd fokhagyma
3 dkg vaj

A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, majd nagyon vékonyan – akár a csipszhez szokás –fölszeleteljük.
Az uborkagyalu is jó erre a célra. A tojást a tejjel elhabarjuk, a burgonyával meg a sajt kétharmadával összekeverjük, megsózzuk, megborsozzuk és a szerecsendióval fűszerezzük.
A fokhagymát finomra aprítjuk, a vajjal összekeverjük és egy 26 centis tortaformát vagy nagyobb
tűzálló tálat jól bedörzsölünk vele. A tejes-tojásos,fűszeres burgonyát beleöntjük, a maradék sajttal
megszórjuk és sütőbe toljuk.
A közepesnél erősebb lánggal (200 °C; légkeveréses sütőben 180 °C) 55-60 percig sütjük.
Ha a vége felé túlzottan pirulna, tetejét alufóliával letakarjuk.

Jó tanács:
Ha tortaformában sütjük, akkor azt alufóliával bugyoláljuk körbe, hogy véletlenül se folyjon ki belőle a tejes keverék.

uc

 

Juhtúrós karfiol

Hozzávalók:
50 dkg rózsáira szedett karfiol
20 dkg valamilyen száraztészta
15 dkg juhtúró
1 evőkanál vaj
1 evőkanál liszt
tej

bors

A karfiolt sós vízben megfőzzük, leszűrjük, lecsepegtetjük. Ugyanígy járjunk el a tésztával is. A szószhoz a vajat megolvasztjuk, beletesszük a lisztet, összekeverjük, tejet öntünk hozzá, annyit, hogy közepesen sűrű besamelt kapjunk. Beletesszük a juhtúró felét, ízesítjük sóval, borssal.
A szószba keverjük a karfiolt, majd a tésztát.
Kivajazott jénai tálba öntjük, tetejére szórjuk a maradék juhtúrót. Csak annyi időre tesszük be a sütőbe, amíg a túró megolvad és az étel teteje színt kap.
Aki szereti, tehet rá még tejfölt fogyasztáskor.

uc

 

 

"Az érintetlen természet íze!"

A tej forralása

 

Google